

WP3: ILC Crab Cavities Down-selection Review – Agenda and Charge

Peter McIntosh – ILC WP3 Coordinator UKRI-STFC Daresbury Laboratory

4th-6th April 2023





Welcome Everyone ... Many Thanks to the Design ic Teams, Reviewers, Akira, Kirk and Nobutake-san!



Many thanks to KEK for hosting this important review this week!



Review Agenda Day-1 (Tuesday 4th April 2023)

		Day 1: Tuesday 4th April 2023				
		Start	Торіс	Duration	Chair - Peter McIntosh	
Panel Closed Session	-	08:30	Arrival and Refreshments	60-min	Panel closed session	
Review Introduction		09:30	Welcome, Logistics and Introductions	15-min	Kirk Yamamoto (ILC WP2)	
		09:45	Agenda overview and panel charge	10-min	Peter McIntosh (ILC WP3)	
		09:55	IDT Project Introduction	20-min	Akira Yamamoto (ILC IDT)	
Project Introduction		10:15	Coffee Break	20-min		
		10:35	ILC BDS and CC Expectations	20-min	Toshiyuki Okugi (ILC BDS)	
		10:55	ILC CC Design Specifications	20-min	Peter McIntosh (ILC WP3)	
Panel Closed Session	-	11:15	Panel discussion on requirements	45-min		
		12:00	Lunch	70-min		
Design Team 1		13:10	Racetrack/Elliptical presentation	60-min	Graeme Burt (Lancaster U)	
		14:10	Racetrack/Elliptical Open Panel Discussion	45-min		
		14:55	Coffee Break	15-min		
Design Team 2		15:10	Double Quarter Wave (DQW) presentation	60-min	Rama Calaga (CERN)	
		16:10	DQW Open Panel Discussion	45-min		
Panel Closed Session	-	16:55	Panel closed session	65-min		
		18:00	Meeting close			

Review Agenda Day-2 (Wednesday 5th April 2023)

		Day 2: Wednesday 5th April 2023				
	Start	Торіс	Duration	Chair - Kirk Yamamoto		
	08:30	Arrival and Refreshments	30-min			
Design Team 3	• 09:00	RF Dipole (RFD) presentation	60-min	Jean Delayen (ODU)		
	10:00	RFD Open Panel Discussion	45-min			
	10:45	Coffee break	15-min			
Design Team 4	• 11:00	Wide Open Waveguide (WOW) presentation	60-min	Binping Xiao (BNL)		
	12:00	WOW Open Panel Discussion	45-min			
	12:45	Lunch	60-min			
Design Team 5	13:45	Quasi Waveguide Multi-cell Resonator (QMiR) presentation	60-min	Andrei Lunin (FNAL)		
	14:45	QMiR Open Panel Discussion	45-min			
	15:30	Coffee Break	15-min			
Panel Closed Session	15:45	Panel closed session	60-min			
Panel with D/T	• 16:45	Panel Homework Discussion (with design teams)	45-min	Format TBC		
	17:30	Meeting Close				
Review Dinner 🔷	18:00	Evening dinner		Shunsai Washoku		
				Yoshida Resturant		



Review Agenda Day-3 (Thursday 6th April 2023)

	[Day 3: Thursday 6th April 2023					
		Start	Торіс	Duration	Chair - Akira Yamamoto		
		08:30	Arrival and Refreshments	30-min			
Panel Closed with D/T		09:00	Racetrack/Elliptical Closed Panel Discussion	30-min	Graeme Burt (Lancaster U)		
		09:30	DQW Closed Panel Discussion	30-min	Rama Calaga (CERN)		
		10:00	RFD Closed Panel Discussion	30-min	Jean Delayen (ODU)		
Tours for Design team members	10 ➡ 11	10:30	Coffee break	30-min			
		11:00	WOW Closed Panel Discussion	30-min	Binping Xiao (BNL)		
		11:30	QMiR Closed Panel Discussion	30-min	Andrei Lunin (FNAL)		
•		12:00	Lunch	70-min			
Panel Closed Session		13:00	Panel closed session	120-min			
		15:00	Coffee Break	15-min			
Panel Closed Session		15:15	Panel closeout preparation	75-min	Review with PM/KY/AY/SM at close		
Panel Decision		16:30	Panel decision and recommendations	45-min	Bob Laxdal		
		17:15	Meeting Close				

Proposed Review Panel Charge (v4a re-ordered 5, 6 & 7)

- -ilc
- 1. Review the crab cavity (CC) designs proposed, to assess their predicted compliance against the functional specifications for the ILC-250, the upgrade capability to the ILC-500, and the feasibility for higher energy (1TeV).
- 2. Review the design status of these CC solutions and to identify their risk in comparison to other comparable systems presently in operation or in development elsewhere in the world.
- 3. Review the proposed CC solutions for their choices of materials, fabrication processes, tuning concepts, power couplers, HOM couplers, SRF performance, etc.
- 4. Review the plan for the prototype development including possible cooperation (or consortium) with other laboratories and industry.
- 5. Identify the 2 most appropriate crab cavity designs which can meet the operational requirements for ILC and which can be taken forward to prototype development and high-power validation, in conjunction with its associated HOM coupler components, without helium jacket.
- 6. Provide suggestions for how best to progress the collaborative crab cavity developments, after the down-selection decision is to be made.
- 7. Provide appropriate advice for the criteria and further processes to be scoped for the final CC downselection (post-prototype), aiming towards a unified system design to be integrated with the cryomodule.

Review Ettiquette



• Like to keep the review as informal as possible However

- In order to ensure we have a consistent basis for the review:
 - Design team presenters **MUST** stick to their **<u>60-min</u>** allocation!
 - Presentation slides **should be numbered**, allow discussion referencing.
 - Review panel members **ONLY** ask questions at end of presentations.
 - Any remote connected participants to **ONLY** engage when requested.

Looking forward to a very productive review!





MANY THANKS

Questions?



Science and Technology Facilities Counc